Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
piękne wspomnienie ciepłego lata
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
Składniki
Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i przechowywać w chłodzie aż puszczą sok , co trwa ok.7 dni- codziennie merdamy całość by cukier się rozpuścił.
Po tym czasie, przeciskamy wiśnie przez gazę, odzielając sok od owoców. Sok stanowi podstawę wiśniówki, owoce natomiast radzę zesmażyć jak na powidło i dodatkowo mamy dżemik na zimę.
Mieszamy sok ze spirytem w proporcji : 900 ml soku , 500 ml spitytusu, co nam daje około 35 "woltów" i dość gęstą konsystencję gotowego produktu.
Proponuję przez kilka miesięcy powstrzymać się od pokusy konsumpcji tego "złota", gdyż ta naleweczka winna sobie posiedzieć w chłodzie i odpocząć tak długo, aż znów zatęsknimy za latem.
Smacznego i ostrożnego degustowania.