Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, jasne wino z ryżu w stylu japońskim. Główną zaletą wina jest dostępność składników przez cały rok. UWAGA: wino może wyjść mocne (moje miało ponad 20%).
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Ryż dokładnie przepłukać. Wodę zagotować. Ostudzić i rozpuścić w niej cukier oraz drożdże. Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry.
Wszystkie składniki umieścić w baniaku (gąsiorze).
Przez 5 tygodni trzymać przykryte gazą w temperaturze pokojowej. Zlać i odcedzić wszystkie składniki tak aby pozostał sam płyn. Dodać 3 szklanki rozpuszczonego w przegotowanej i rozpuszczonej wodzie cukru.
Trzymać w baniaku kolejne 2 tygodnie. Zlać do butelek. Na zdrowie :)