Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na aromatyczny kompot z suszu. Dokładnie taki kompot jest u nas na wigilijnym stole.

Składniki

  • 1/2 kg suszonych śliwek
  • 200 g suszonych moreli
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 l wody

Przygotowanie

  1. Śliwki i morele zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania.

    Cytrynę myjemy i parzymy wrzątkiem, kroimy w grube plastry i dodajemy do owoców.

    Dodajemy przyprawy.

    Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny.

    Po ugotowaniu odcedzamy owoce i słodzimy kompot miodem.

    Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Komentarze do przepisu (1)

Kudlata_ak 10 grudnia 2014
Z regionu, którego pochodzę robi się taki kompot na wigilię ;).
Składniki
  • 1/2 kg suszonych śliwek
  • 200 g suszonych moreli
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 l wody
Składniki