Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarninówka. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 150
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 836
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 150
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 836
Składniki
Owoce tarniny umyć, oczyścić z szypułek i przebrać. Jeśli są wystarczająco dojrzałe i miękkie, z większości usunąć pestki.
Owoce, goździki i rodzynki włożyć do słoja i zalać wódką wzmocnioną lekko spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-6 miesięcy.
Zlać nalew i odstawić do sklarowania lub przefiltrować przez papierowy filtr bądź watę. Z miodu i wody sporządzić syrop.
Posłodzić nalewkę do smaku syropem, rozlać do szklanych butelek, szczelnie zakręcić i odstawić na minimum pół roku, a najlepiej na rok.
Dobre rady:
* Tarninę powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. A jeśli te się spóźniają, można włożyć owoce na 24 godz. do zamrażarki.
* Nie należy zalewać owoców spirytusem, nawet 70-proc. Tarnina ma niewiele soku i nalew będzie zbyt mocny.
* Lepiej użyć syropu z miodu i wody aniżeli dosładzać nalewkę suchym cukrem, ten bowiem trudno rozpuszcza się w alkoholu.Źródło: Życie na Gorąco Retro