Sok przecierowy z winogron

Sok przecierowy z winogron
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jeśli uda Wam się jeszcze zdobyć winogrono z przy domowych winorośli, to mam dla Was świetną propozycję. Ostatnio dostałam sporą ilość, ale niestety moje chłopcy nie bardzo chcą je jeść, więc postanowiłam je przetrzeć i podać je w formie soku. Był to strzał w dziesiątkę. Chłopaki uwielbiają soki, więc chociaż w ten sposób dostarczyłam im bogactwo witamin, które zawierają winogrona. Zapraszam :)

Składniki

  • Winogrono domowe 4 duże grona
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Woda przefiltrowana

Przygotowanie

  1. Winogrono dokładnie umyć.

    Kulki winogrona przełożyć do garnka, wsypać cukier i zalać wrzątkiem (ilość wody tylko tyle, aby zalać owoce). Całość gotować przez 3-4 minuty. Zostawić do wystygnięcia. Następnie przelać przez sitko i przetrzeć. W razie potrzeby można dolać jeszcze przefiltrowaną zimną wodę.

  2. Smacznego !

  3. :)

  4. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 09 października 2018
Swietny pomysl na wykorzystanie winogron na swiezo!
pelen_brzuszek 12 października 2018
Dziękuję :)
Składniki
  • Winogrono domowe 4 duże grona
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Woda przefiltrowana
Składniki