Sok miętowy

Sok miętowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zabecka
Świetna odmiana dla tradycyjnych owocowych soków. Doskonale prezentuje się w dzbanku z cytryna i świeżą miętą na każdej domowej imprezie, ale przede wszystkim jest Pyszny!

Składniki

  • liście świeżej mięty (średnia reklamówka)
  • woda
  • kwasek cytrynowy
  • cukier

Przygotowanie

  1. Liście mięty(mogą być z łodygami) zalać 5 l wrzącej wody z 5 torebkami kwasu cytrynowego i odstawić na 2 doby.

  2. Następnie odcedzić i wyrzucić liście a do wywaru dodać na 1,5 l soku 1 kg cukru(ja dodałam 3 kg cukru).
    Wszystko zagotować i gorące przelać do butelek.

Komentarze do przepisu (5)

major 13 października 2016
A te 1.5 litra soku to co za sok . Przepis zupelnie nie zrozumialy. Do wywaru czyli tych 5 litrow dolac 1,5 l soku... Czytaj całość »
A te 1.5 litra soku to co za sok . Przepis zupelnie nie zrozumialy. Do wywaru czyli tych 5 litrow dolac 1,5 l soku ale jakiego??????
grazka950 13 października 2016
zrozumiałam,że na 1,5 litra wywaru dać 1 kg cukru - czyli dałaś 3 kg; ale nie podałaś wagowej ilości kwasku... Czytaj całość »
zrozumiałam,że na 1,5 litra wywaru dać 1 kg cukru - czyli dałaś 3 kg; ale nie podałaś wagowej ilości kwasku - torebka torebce nierówna :)
Futka 14 października 2016
Pyszności :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • liście świeżej mięty (średnia reklamówka)
  • woda
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
Składniki