Sok i galaretka z pigwy

Sok i galaretka z pigwy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
Pigwa jak już obrodzi , to obrodzi i cóż z tymi wszystkimi owocami począć, ano począć sok i galaretkę przykładowo

Składniki

  • pigwa
  • cukier
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Pigwę pozbawić pestek i pokroić na kawałki wielkości skówki od długopisa ( nie wiem skad akurat takie skojarzenie , ale wielkościowo się zgadza). Zważyć i rzełożyc do dużego gara . Zasypać cukrem w proporcji 1 kg pigwy - 1,2 kg cukru.

  2. Mieszać kilka razy dziennie , aż pigwa puści sok a cukier całkiem sie rozpuści- potrwa to ok 7 dni, w tym czasie przykrwać sok ściereczką , żeby muszki nie miały używania.

  3. Przez gazę zlać sok - można go zapesteryzować w słoikach ( krótka pasteryzacja, choć ja tego nie robie), a więc sok mamy gotowy.

  4. Pozostałe owoce zalać całkowicie wodą i gotować pzrez 3 dni po 30 minut, podczas ostatniego gotowania dosłodzić wdg uznania i dodać przyprawy - także wdg uznania. Ostudzoną mieszankę przetrzeć przez cedzak ( tak przez cedzak , nie przez sito) . Galaretkę przełożyć do słoi i zapasteryzować ( ok.10 min.)

  5. Spożywać ze smakiem.

Komentarze do przepisu (1)

Jagoda50 29 października 2009
Dawno temu robiłam pigwę z cukrem i uzywałam jej zamiast cytryny ale jak widze mozna z niej robic i inne... Czytaj całość »
Dawno temu robiłam pigwę z cukrem i uzywałam jej zamiast cytryny ale jak widze mozna z niej robic i inne przetwory. ,lubie gałke muszkatolową i cynamon .
Składniki
  • pigwa
  • cukier
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Składniki