pyszna czekolada na gorąco

Przepis dnia 2007-11-14
pyszna czekolada na gorąco
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pascal
pyszny, rozgrzewający napój na długie, zimowe wieczory

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • cukier - wg upodobań
  • laska wanilii, cynamonu lub kawałek imbiru

Przygotowanie

  1. Do mleko, zagotowanego z dodatkiem wanilii, cynamonu lub imbiru dodajemy drobno połamaną czekoladę. Gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy do temp. pokojowej. W tym czasie przygotowujemy kogel-mogel, ktory wlewamy do ostudzonej czekolady. Calosc gotujemy na malym ogniu, uwazajac, by czekolada nie wrzala. Przelewamy do filiżanki i podajemy wg gustu: z bita smietana, cynamonem albo chili.

Składniki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • cukier - wg upodobań
  • laska wanilii, cynamonu lub kawałek imbiru
Składniki