Poncz herbaciany

Poncz herbaciany
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
1 porcja: 200 kcal.

Składniki

  • 2 torebki herbaty malwowej
  • po 1 pomarańczy i cytrynie
  • butelka (0,7 l)białego wina
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 10 dag rodzynek
  • 6 patyczków z cukrem kandyzem.

Przygotowanie

  1. Herbatę zalej 1 l wrzątku i odstaw na kilka minut, aby dobrze się zaparzyła. W tym czasie sparz cytrusy, pokrój w plastry. 2. Z mocnego naparu wyjmij torebki herbatki. Do herbaty włóż plasterki cytrusów. Wlej wino lub sok winogronowy, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon, gwiazdki anyżu i rodzynki. Całość ponownie krótko (do pierwszego wrzenia) zagotuj. 3. Gotowy poncz rozlej do sześciu filiżanek. Do każdej podaj patyczki cukrowe lub kostki grubego brązowego cukru kandyzu. Do ponczu możesz też dodatkowo włożyć plasterek suszonego jabłka lub cienko obraną skórkę z jabłka, która dodatkowo zaromatyzuje napój.

Komentarze do przepisu (1)

Elifia 22 marca 2008
Mniam... uwielbiam Poncz, szczególnie herbaciany:)
Składniki
  • 2 torebki herbaty malwowej
  • po 1 pomarańczy i cytrynie
  • butelka (0,7 l)białego wina
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 10 dag rodzynek
  • 6 patyczków z cukrem kandyzem.
Składniki