Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczówka Dominiki Wójciak"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 58
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 80
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 58
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 80
Składniki
Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania
Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.
Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.
Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.
Odstaw na jeden dzień.
Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.
Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.Źródło: Pani