Podpiwek kujawski

Podpiwek kujawski
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
W smaku lekko kawowy napój z goryczką

Składniki

Przygotowanie

  1. Podpiwek kujawski kiedyś był w każdym sklepie, potem długo długo nic ale od paru lat zaczął się znowu pojawiać.

    Trzeba wiedzieć o nim jedno, proporcje podane na opakowaniu trzeba dwukrotnie zwiększyć, lub użyć tylko połowę opakowania i połowę wody.
    Z podanej instrukcji na opakowaniu wyjdzie wcale nie słodki napój, który łatwo kwaśnieje.

    Zagotowałam pięć litrów wody, dodałam połowę opakowania i gotowałam wywar przez 10 minut. Rozpuściłam w nim cukier.
    Wywar trzeba schłodzić i jak osiągnie koło 30 stopni w niewielkiej ilości płynu trzeba rozrobić drożdże. Gdy drożdże wystartują to można je dodać do całości.

    Napój przecedziłam i wlałam do dużych plastikowych butelek do 2/3 wysokości a pusta część butelki lekko zgniotłam. Można też użyć słoików. Nie polecam butelek z kapslem- wystrzeli na cały sufit.

    Aha butelki wybrzuszą się ale można w razie konieczności je odgazowywać pierwszego dnia.

  2. Podpiwek zostawiłam w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Potem można go trzymać w chłodniejszym miejscu.
    Dobry jest już właściwie drugiego dnia, mocno gazowany z bardzo małą zawartością alkoholu. Lekko kawowy w smaku z goryczką.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (32)

Docherro 06 lutego
Super na upały,pamiętam jak moi rodzice robili:) Zabieram przepis na lato:)
kucharka-amatorka 06 lutego
Podpiwek to stary, a jakże dobry napój.
Nevermore 06 lutego
Dawnych wspomnień czar ;) Robiło się taki, oj robiło i piło litrami, nawet hektolitrami :D
Fajny napój... Czytaj całość »
Dawnych wspomnień czar ;) Robiło się taki, oj robiło i piło litrami, nawet hektolitrami :D
Fajny napój zwłaszcza latem, w upalne dni, czy nawet do konsumpcji przy grillu. Miodzio i ten super smaczek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki