Piknikowa letnia kanapka z tapenadą

Piknikowa letnia kanapka z tapenadą
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Lato w pełni, a co za tym idzie sezon piknikowy. Znacznie lepiej jest jeść w plenerze na kocu z przyjaciółmi niż w zamkniętym mieszkaniu, prawda? Dlatego przygotowałem coś ekstra do dzielenia się. Kanapkę wypchaną smakołykami i różnymi smakami. Od tapenady, przez świeże warzywa, po kremowy serek i wędzoną szynkę. Różne tekstury w chrupiącym chlebie. Całość szczelnie zamknięta, bez przeciekania i zawijania każdej kanapki osobno. Jeden zwarty pakunek gotowy do szybkiego przekrojenia :)

Składniki

  • 1 okrągły chlebek
  • pół słoiczka kaparów
  • 15 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • Ser mozarella
  • wędzone plasterki ulubionej wędliny
  • Cukinia
  • 5 pomidorków cherry
  • kromowy serek
  • Oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczk pietruszki

Przygotowanie

  1. 1. Zblenduj oliwki, kapary, czosnek, sok z cytryny, pietruszkę na gładką masę.

  2. 2. Wydrąż chlebek z miąższu.

  3. 3. Pozmaruj brzegi tapenadą i serkiem.

  4. 4. Wyłóż chlebek wędliną, następnie warstą cukinii, pomidorów, mozarelli, pomidorów suszonych, cukinii, tapenady – zawiń końcówką wędliny i posmaruj serkiem aby piętka dobrze przywarła.

Składniki
  • 1 okrągły chlebek
  • pół słoiczka kaparów
  • 15 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • Ser mozarella
  • wędzone plasterki ulubionej wędliny
  • Cukinia
  • 5 pomidorków cherry
  • kromowy serek
  • Oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczk pietruszki
Składniki