Pikantna czekolada

Przepis dnia 2012-04-12
Pikantna czekolada
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
niebanalne , smakowite i ... kaloryczne połączenie czekady i papryki chilli - sama byłam zaskoczona że jedno do drugiego pasuje (uwaga - spożywać tylko i wyłącznie na bardzo gorąco )

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanej ostrej chilli (ilosć można zmienić zależnie od upodobań)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Z mleka odlać 1/2 szkl, resztę zagotować w rondlu rozpuszczając w nim czekoladę , kakao ,cukier i chilii - na gładko. W odlanej 1/2 szkl.mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać to na gotującą się zawartość rondla. Gotować ok.2 min, gotowy deser posypać wiórkami i ... do dzieła, łyżeczki w dłoń !!!

Komentarze do przepisu (10)

irma 25 czerwca 2010
Już nieraz słyszałam o takim połączeniu smaków, więc chyba pora na ich wypróbowanie. Na razie daje do... Czytaj całość »
Już nieraz słyszałam o takim połączeniu smaków, więc chyba pora na ich wypróbowanie. Na razie daje do ulubionych, aż odważę się zrobić i zjeść.
Mateusz15 26 czerwca 2010
Zawsze taką piję w zimie, codziennie, tylko, że bez wiórek kokosowych. Pyszności!
polkangaroo 03 lipca 2010
A dodając 50ml rumu nie zaszkodzi?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sproszkowanej ostrej chilli (ilosć można zmienić zależnie od upodobań)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 1 łyżka kakao
Składniki