Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: karakum
Pampuszki z czosnkiem

Składniki

  • mąka: 500 g
  • drożdże: 20 g
  • olej roślinny: 1 łyżka. l.
  • sól: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżeczka
  • woda: 150 ml.
  • żółtka: 2 szt.
  • czosnek: 3 zęby
  • koperek: 1 paczka (y)

Przygotowanie

  1. Rozpuścić drożdże w 150 ml ciepłej wody, dodać po 1 łyżeczce. sól i cukier, 1 łyżka. olej roślinny, 5 łyżek. mąkę, wymieszaj, aż będzie gładka. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 25 minut. Następnie do ciasta dodać 1 żółtko, pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Uformuj pączki, połóż na blasze do pieczenia. Nasmaruj pączki żółtkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 30 minut. Gotowe pączki posmaruj mieszanką czosnku, kopru i oleju słonecznikowego. Cieszyć się!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 stycznia
Pyszotka :)
AniaCzarna89 19 lutego
Przetestowane więc szczerze mogę polecić :) szybkie i smaczne danie. Podałam z sosem pieczarkowym
Składniki
  • mąka: 500 g
  • drożdże: 20 g
  • olej roślinny: 1 łyżka. l.
  • sól: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżeczka
  • woda: 150 ml.
  • żółtka: 2 szt.
  • czosnek: 3 zęby
  • koperek: 1 paczka (y)
Składniki