Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ogórkowy koktajl"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Składniki
Ogórki umyj, osusz. Odkrój kilka plasterków do dekoracji. Pozostałe ogórki obierz ze skórki i poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cytrynę sparz, wyszoruj starannie. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Do kielicha blendera lub wysokiego naczynia wlej maślankę (ewentualnie kefir lub jogurt naturalny). Dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Wrzuć posiekane ogórki, wsyp cukier puder do smaku.
Opłucz i osusz gałązki natki oraz mięty. Oderwij listki, wrzuć do naczynia z pozostałymi składnikami (kilka odłóż do dekoracji). Całość zmiksuj na koktajl, dopełniając 1-2 szklankami gazowanej wody mineralnej i listkami ziół. Podawaj schłodzony.
czas ok. 10 min; porcja – 160 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety