Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1573
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1657
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1573
Składniki
Mleko doprowadzamy do granicy wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy, aż schłodzi się do około 40 C (nie trzeba mierzyć, wystarczy stwierdzić „na oko” że jest nieco cieplejsze niż temperatura naszego ciała). Do schłodzonego mleka dodajemy jogurt naturalny, mleko w proszku. Rozprowadzamy trzepaczką.
Zostawiamy mleko w ciepłym miejscu na kilka godzin (można także przez noc). Ja ciepłe mleko z jogurtem otulam ręcznikiem bądź wkładam do ciepłego piekarnika, nagrzanego jeszcze po upieczeniu ciasta (do temperatury około 30-40C). Jogurt jest gotowy, kiedy mleko zmieni konsystencję. Gotowy jogurt wkładamy do lodówki. Można przechowywać go w lodówce przez około tydzień. Jogurt możemy podać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Kiedy będzie się kończył, kilka łyżek domowego jogurtu można wykorzystać do przygotowania następnego. Smacznego.