Nalewka z zielonej herbaty

Nalewka z zielonej herbaty
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Sobota to świetny czas na relaks :D Teraz, kiedy dni są coraz chłodniejsze warto zastanowić się nad przygotowaniem nalewki, która rozgrzeje nas w zimowe wieczory i będzie świetnym dodatkiem do herbatki z "prądem". Dzisiaj przedstawiam przepis na nalewkę, którą znalazłam w książce "Alkohole świata". Nalewka z zielonej herbaty swoje początki miała w Japonii, ale dzięki dostępności produktów potrzebnych do jej przygotowania możemy ją zrobić sami i delektować się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 5 łyżek zielonej herbaty
  • 1 litr wódki (możemy użyć także japońskiej Shōchū)
  • 150 g cukru
  • 180 ml wody

Przygotowanie

  1. Liście zielonej herbaty przekładamy do słoja lub dużej butelki, zalewamy je wódką i odstawiamy na 3 dni. Codziennie mieszamy zawartość kilkukrotnie.

  2. Po tym czasie cukier dodajemy do wody i gotujemy go do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Powstały syrop studzimy.

  3. Wódkę filtrujemy przez sito i dokładnie mieszamy z wystudzonym syropem cukrowym. Następnie całość filtrujemy przez gazę, przelewamy do buteleczek i odstawiamy na około 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

  4. Gotowa nalewka świetnie smakuje z listkami mięty i plastrem limonki.
    Możemy ją też dodać do lekko ostudzonej herbaty i stosować jako napój rozgrzewający.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 24 września 2016
Świetna nalewka <3 My też sobotnio ;)
Obserwator 24 września 2016
Mniam, kieliszek piękny i zdjęcie jak zwykle cudowne :)
Docherro 24 września 2016
Świetna naleweczka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 łyżek zielonej herbaty
  • 1 litr wódki (możemy użyć także japońskiej Shōchū)
  • 150 g cukru
  • 180 ml wody
Składniki