Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nalewka z suszonej żurawiny"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2159
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2159
Składniki
Żurawinę płuczę, osuszam i mieszam z cukrem. Przekładam do słoja, zalewam wódką i odstawiam na minimum tydzień, najlepiej w ciemnym miejscu (co jakiś czas potrząsam słojem, by cukier się lepiej rozpuścił). Po tym czasie odcedzam żurawinówkę, np. przez gazę, ale można także przez sitko.
Do nalewki wlewam spirytus. Przelewam do butelki i stawiam w chłodzie na kilka dni.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
25 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3 złŹródło: Kobieta i życie