Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nalewka z pigwy"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Składniki
Owoce pigwy starannie umyj i osusz. Każdy przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Włóż do wyparzonego suchego i dużego słoja, dodaj laskę cynamonu oraz wanilii i zalej wódką. Przykryty ściereczką słój odstaw na 6 tygodni.
Po tym czasie płyn przecedź i przelej do butelek, zakręć. Owoce zasyp cukrem, słój zakryj i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni, aż cukier się rozpuści (codziennie potrząsaj słoikiem).
Zawartość słoja przecedź. Sok połącz z płynem z butelek, dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 3 tygodnie (osad opadnie na dno). Nalewkę przelej przez sito wyłożone gazą lub przez papierowy filtr do kawy i rozlej do czystych butelek. Odstaw na 2-3 miesiące w ciemne i zimne miejsce (najlepiej do piwnicy).
(bez czasu oczekiwania): 40 min, porcja: 280 kilokalorii (100 ml).Źródło: Świat i Ludzie