Nalewka z owoców głogu

Nalewka z owoców głogu
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
drogie
avatar Autor: helenapon
Owoce głogu mają korzystny wpływ na układ krążenia i pracę serca. Nalewka pomoże także wyciszyć nasz organizm i ułatwi zasypianie. Warto po nią sięgnąć , zwłaszcza jesienną porą. Wspomaga bowiem odporność i zapobiega wszelkim infekcjom. Wystarczy 1 łyżka stołowa wieczorem.

Składniki

  • 1 kg owoców głogu
  • 1/2 litra spirytusu
  • 20 dag cukru
  • skórka z porządnie wyszorowanej cytryny
  • kawałek cynamonu (można pominąć jeśli nie lubimy jego smaku)
  • 1/2 litra zimnej, przegotowanej wody

Przygotowanie


  1. Do 3-litrowego słoja wsypać umyte owoce głogu.
    Zalać spirytusem na 2 tygodnie.
    Co dwa dni, porządnie wstrząsnąć słojem.
    Po dwóch tygodniach zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Przestudzić i dodać do owoców ze spirytusem.
    Odstawić na kolejne 2 tygodnie.
    Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 18 listopada 2020
Mniam!
KulinarnaChwila 19 listopada 2020
pyszotka:)
Składniki
  • 1 kg owoców głogu
  • 1/2 litra spirytusu
  • 20 dag cukru
  • skórka z porządnie wyszorowanej cytryny
  • kawałek cynamonu (można pominąć jeśli nie lubimy jego smaku)
  • 1/2 litra zimnej, przegotowanej wody
Składniki