Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z mięty łączy w sobie orzeźwiający, lekko pikantny smak tego ziela ze słodyczą syropu cukrowego. Można śmiało powiedzieć, że smakuje niczym miętusy, tylko jest znacznie mocniejsza i ma więcej procentów. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania drinków i koktajli, ale także jest sprawdzonym sposobem na poprawę trawienia po ciężkostrawnym posiłku. W połączeniu z gorącą czekoladą jest świetną propozycją na odświętny deser. Rozlany do eleganckich butelek, nalewka z mięty może stanowić także wyjątkowy pomysł na prezent.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Do dużego słoika włóż liście mięty, w razie potrzeby mocno je dociskając do dna. Miętę zalej wódką i syropem cukrowym. Słoik zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie
Co 2-3 dni nalewkę z mięty odwracaj do góry dnem, by wymieszać zawartość słoika. Możesz także go otworzyć i wymieszać całość łyżką. Po 2 tygodniach alkohol odcedź przez gazę i przelej do czystych butelek.
W małym rondelku podgrzej wodę z cukrem, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru i uzyskania klarownego płynu. Całkowicie przestudź. Liście mięty dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem.