Nalewka z kwiatów jaśminowca:

Nalewka z kwiatów jaśminowca:
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Koniec czerwca to czas kwitnienia jaśminu. Warto zerwać trochę kwiatów. oderwać płatki i zalać spirytusem by po roku cieszyć się wyśmienitą naleweczką.

Składniki

  • 1/2 litra spirytusu
  • świeżo zerwane kwiaty jaśminowca
  • litrowy, szklany słoik z nakrętką
  • Syrop:
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki czystej wódki
  • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody

Przygotowanie

  1. Z kwiatów obrywamy płatki. Litrowy słoik napełniamy do połowy ,świeżo zerwanymi płatkami jaśminowca.
    Zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i wstawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie.
    Od czasu do czasu słoikiem mocno potrząsamy.
    Po trzech tygodniach zlewamy alkohol i łączymy z syropem. Płatki po zlaniu spirytusu są twarde i przypominają w dotyku płatki migdałowe. Nie miałam jednak pomysłu na ich wykorzystanie.

    Miód rozmieszać z letnią (nie gorącą wodą), dodać wódkę i połączyć ze spirytusem.
    Rozlać do butelek. Odstawić na rok.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 14 czerwca
Super,już sobie wyobrażam jak pyszna jest nalewka,dzieki za przepis do zrobienia:)
Składniki
  • 1/2 litra spirytusu
  • świeżo zerwane kwiaty jaśminowca
  • litrowy, szklany słoik z nakrętką
  • Syrop:
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki czystej wódki
  • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
Składniki