Nalewka truskawkowa z dodatkiem mięty

Nalewka truskawkowa z dodatkiem mięty
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Stavi
Zimą, kiedy będziemy chcieli przypomnieć sobie zapach lata wystarczy odkorkować butelkę takiego trunku - obłędne doznania zapachowo/smakowe gwarantowane :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.

  2. 2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy.
    Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:

  3. Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy.
    To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.

  4. Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.

  5. Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 sierpnia
Super przepis :)
SprytnaChochla 27 sierpnia
Super! Uwielbiam takie przetwory ;)
Składniki
Składniki