Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą, kiedy będziemy chcieli przypomnieć sobie zapach lata wystarczy odkorkować butelkę takiego trunku - obłędne doznania zapachowo/smakowe gwarantowane :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Puryści nalewkowi proszeni są o odwrócenie wzroku ponieważ jest to nalewka robiona niejako "na odwrót". Tzn najpierw cukier później spiryt, niemniej jest to wielokrotnie sprawdzony sposób - wychodzi bomba.
2k oczyszczonych z szypułek i umytych truskawek umieszczamy w słoju i zasypujemy 200g cukru. po czym mieszamy. Zostawiamy w tym stanie na ok 3 dni, aż truskawka puści sok, ale pamiętamy aby 24h wcześniej przygotować spirytus:
Do litra spirytusu 60-70% dodajemy liście z jednej gałązki mięty. Trzymamy je tam 24h i przelewamy. To ważne, aby nie przesadzić z ilością mięty, w przeciwnym razie nasza nalewka nabierze "mydlanego" smaku.
Tak przygotowany spirytus dajemy do truskawek które powinny już puścić cały sok.
Całość trzymamy w słoju 3-4 tygodnie aż truskawki zrobią się całkiem białe. PO tym czasie przelewamy do butelek. Nalewka gotowa jest do picia od razu, ale najpeiej smakuje kiedy odstoi przynajmniej pół roku, czyli w sam raz na zimę