Nalewka świąteczna

Nalewka świąteczna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.

Składniki

  • 100 g. suszonej żurawiny
  • 30 g. rodzynek
  • 100 g. suszonych śliwek
  • 3 -4 migdały
  • 50 g. orzechów włoskich
  • 100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki)
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 laski cynamonu
  • ok 6-8 goździków
  • 1 pomarańcza
  • 100 g brązowego cukru
  • 600 mil wódki
  • 150 mil spirytusu

Przygotowanie

  1. W garnuszku podgrzać szklankę alkoholu i rozpuścić w nim cukier podgrzewając. Nie zagotować. po wystudzeniu dodać pozostały alkohol.

  2. Do słoja wrzucamy wszystkie bakalie, pomarańcze dobrze sparzamy wrzątkiem. kroimy w duże kawałki układamy na wierzchu słoja.

  3. Całość zalewamy alkoholem. zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 5- 6 tygodniach odcedzamy i smakujemy .mam nadzieję ,że będzie pyszna.

Komentarze do przepisu (5)

BEATA1978 26 listopada 2014
Jak Ci już kiedyś pisałam, zdjęcie cudne a naleweczka... mmm :)
Ewus71 26 listopada 2014
Naleweczka zapowiada się bardzo smacznie co wnioskuje z składników ...
Warto przepis wypróbować ..pokuszę... Czytaj całość »
Naleweczka zapowiada się bardzo smacznie co wnioskuje z składników ...
Warto przepis wypróbować ..pokuszę się ...
gochna55 01 grudnia 2017
Trudno, na same święta nie będzie, ale w karnawale też będzie smakować. Lubię takie naleweczki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g. suszonej żurawiny
  • 30 g. rodzynek
  • 100 g. suszonych śliwek
  • 3 -4 migdały
  • 50 g. orzechów włoskich
  • 100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki)
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 laski cynamonu
  • ok 6-8 goździków
  • 1 pomarańcza
  • 100 g brązowego cukru
  • 600 mil wódki
  • 150 mil spirytusu
Składniki