Nalewka Smorodinówka

Nalewka Smorodinówka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • łyżka miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • laska wanilii
  • kora cynamonu (1-2 cm)
  • 3 goździki

Przygotowanie

  1. Owoce czyścimy ,płuczemy ,osączamy i zalewamy pomieszanym alkoholem ,dodajemy przyprawy i niestety odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie nalew zlewamy ,a owoce zasypujemy cukrem i dodajemy miód. Po tygodniu uzyskany syrop mieszamy z nalewką ,przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku.

Komentarze do przepisu (13)

Futka 17 lipca 2014
Przewspaniała - czarna porzeczka, wanilia, cynamon, goździki... Wyobrażam sobie ten przepyszny smak i cudowny... Czytaj całość »
Przewspaniała - czarna porzeczka, wanilia, cynamon, goździki... Wyobrażam sobie ten przepyszny smak i cudowny aromat :)
lidka5x5 17 lipca 2014
Nie piłam, chociaż słyszałam o walorach smakowych tej nalewki, zastanawiam się również, czy nie wpadniemy w... Czytaj całość »
Nie piłam, chociaż słyszałam o walorach smakowych tej nalewki, zastanawiam się również, czy nie wpadniemy w ,,nałóg" przy takim tegorocznym urodzaju nalewek?:)))
marysia11082 18 lipca 2014
Takiej nie robiłam.Wyprobuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • łyżka miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • laska wanilii
  • kora cynamonu (1-2 cm)
  • 3 goździki
Składniki