Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka słony karmel to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników bardzo słodkich alkoholi, aksamitnych w smaku i na języku. Dodatek tej odrobiny soli całkowicie zmienia smak karmelu i sprawia, że słodycz jest delikatnie przełamana. Taka nalewka świetnie sprawdzi się do poczęstunku gości po kolacji wigilijnej, jako prezent świąteczny czy też sposób na rozgrzanie zmarzniętych nóg po jesiennym spacerze.
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 312
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 312
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 106
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj je na małym ogniu, cały czas mieszając. Mieszanka powinna stać się brązowa po ok. 6-10 minutach gotowania. Garnek zdejmij szybko z ognia i natychmiast wlej mleko kondensowane, by rozrzedzić karmel i obniżyć jego temperaturę. Cały czas mieszaj.
Karmel posól. Mieszaj do czasu, aż będzie to możliwe, a karmel całkowicie nie zastygnie. Następnie wlej wódkę i wymieszaj całość, najlepiej trzepaczką, aż całość będzie gładka i bez grudek. Następnie dodaj spirytus i krótko przemieszaj. Nalewkę słony karmel przelej do butelek. Przechowuj je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.