Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Taka niby śliwowica, ale jednak troszkę mniej %. W każdym razie polecam, warto zrobić i spróbować.

Składniki

  • śliwki węgierki 1 kg
  • cukier 2 szkl
  • wódka 0.5 l

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować. Tak przygotowane włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zakręcony słoik odstawić na 4 tygodnie, pamiętając aby nim potrząsać co kilka dni. Po miesiącu zlać alkohol, odstawić.
    Śliwki zasypać cukrem, pozostawić na 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie zlać syrop, który nam powstał i połączyć go z wcześniej zlanym alkoholem. Nalewkę przelać do butelki, zakręcić, odstawić do leżakowania :-) ... minimum 3 miesiące.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 28 sierpnia 2014
Nalewka z węgierek - świetny i pysznie alkoholowy pomysł :)
gochna55 10 października 2016
Jest świetna. Kiedyś na takie "słabsze naleweczki" mówiono - dla Pań. Polecam. No ale czy wytrzyma do... Czytaj całość »
Jest świetna. Kiedyś na takie "słabsze naleweczki" mówiono - dla Pań. Polecam. No ale czy wytrzyma do tych 3 miesięcy?
ski_ttles 13 listopada 2018
Zrobiłam i czekam... :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śliwki węgierki 1 kg
  • cukier 2 szkl
  • wódka 0.5 l
Składniki