Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jej składzie znajdziecie produkty, które nieodłącznie stanowią element Bożego Narodzenia – pomarańcze, goździki, anyżek, cynamon. Jest nieziemsko pyszna a do tego pięknie pachnie. Do Świąt zostały nam co prawda dwa tygodnie, a jej wykonanie trwa trochę dłużej lecz kto powiedział, że nie możemy smakować takiej nalewki podczas zabawy Sylwestrowej czy całego karnawału?
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 21
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 16
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 21
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 16
Składniki
Pomarańcze dokładnie szorujemy pod ciepłą bieżącą wodą, suszymy i kroimy w ok 0,5 cm plastry. Przekładamy je wysokiego naczynia ( ja użyłam dużego 3 litrowego słoja), wrzucamy cukier, cynamon, goździki, anyż. Zakręcamy i potrząsamy.
Do słoja wlewamy wymieszaną wódkę ze spirytusem. Całość w miarę możliwości mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na około 3 tygodnie codziennie potrząsając naczyniem.
Po upływie określonego czasu nalewkę przecedzamy przez gęste sito wyłożoną gazą i rozlewamy do butelek.