Nalewka na winogronach

Nalewka na winogronach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponuję wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.

Składniki

  • Składniki - proporcje:
  • 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych
  • 1 l spirytusu 70 procentowego
  • pół kg płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5-6 goździków
  • pół laski wanilii

Przygotowanie

  1. Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni potrząsałem słojem.
    Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiącu, aby nalewka dojrzała.
    Zdjęcie nalewki zamieszczę po jej rozlaniu.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 16 grudnia 2015
Dodałem dwa nowe zdjęcia nalewki, która po wielu tygodniach dojrzewania została rozlana, teraz jeszcze 3... Czytaj całość »
Dodałem dwa nowe zdjęcia nalewki, która po wielu tygodniach dojrzewania została rozlana, teraz jeszcze 3 miesiące i będzie się można delektować :)
Składniki
  • Składniki - proporcje:
  • 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych
  • 1 l spirytusu 70 procentowego
  • pół kg płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5-6 goździków
  • pół laski wanilii
Składniki