Nalewka na owocach miechunki:

Nalewka na owocach miechunki:
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Owoce miechunki zwane też "złotą jagodą" są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Kieliszek nalewki na tych owocach może zapobiec jesiennym przeziębieniom. Wzmocni stawy i kości. Pomoże w bólach reumatycznych. Uszczelni naczynia krwionośne. Poprawi wzrok.

Składniki

  • 2 szklanki dobrze wybarwionych i miękkich owców miechunki
  • 3-litrowy szklany słój
  • 2 litry wódki
  • 1 szklanka przegotowanej , zimnej wody
  • 6 łyżek cukru (można dać więcej, jeśli lubimy słodsze nalewki)

Przygotowanie



  1. Owoce miechunki obrać z osłonek, umyć , każdą przekroić na dwie, trzy części , umieścić w szklanym słoiku i zalać alkoholem. Ustawić na parapecie .
    Po tygodniu owoce opadną na dno słoja.
    Zlać alkohol. Owoce nie nadają się do niczego, więc musimy je wyrzucić.
    Zagotować wodę z cukrem, ostudzić.
    Połączyć z odlanym alkoholem.
    Przelać do butelek. W każdej umieścić po kilka świeżych owoców by nalewka ładniej się prezentowała.
    Tę nalewkę robiłam po raz drugi . Tym razem nie na spirytusie ale na wódce.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 23 października 2019
Owoce smaczne, w smaku przypominają troszkę agrest. Nalewka musi być smaczna, jeszcze z tych owoców nalewki nie... Czytaj całość »
Owoce smaczne, w smaku przypominają troszkę agrest. Nalewka musi być smaczna, jeszcze z tych owoców nalewki nie robiłam :)
Maudie 23 października 2019
Musi być bardzo smakowita:)
Składniki
  • 2 szklanki dobrze wybarwionych i miękkich owców miechunki
  • 3-litrowy szklany słój
  • 2 litry wódki
  • 1 szklanka przegotowanej , zimnej wody
  • 6 łyżek cukru (można dać więcej, jeśli lubimy słodsze nalewki)
Składniki