Nalewka na owocach czereśni.

Nalewka na owocach czereśni.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka.

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 1,5 l alkoholu 60%
  • 2 białe wytrawne wina
  • kilka goździków
  • 10 cm kory cynamonowej
  • sok z 2 cytryn
  • 0,3 kg cukru trzcinowego
  • kardamon 20 ziaren

Przygotowanie

  1. Umyte czereśnie nacinamy i wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, korę cynamonu i sok z cytryny. Wszystko zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie(z pestkami na 4 tygodnie, drylowane na 8 tygodni) w pokojowej temperaturze, co kilka dni mieszamy słojem. Po czasie maceracji zlewamy nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i ponownie odstawiamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy dwa nalewy, wytrawny i słodki, filtrujemy po kilku dniach i zlewamy do butli dodajemy kardamon 20 ziaren, szczelnie korkujemy. Nalewkę z czereśni przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

  2. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 17 czerwca
Dzięki za przepis,właśnie będziemy obierać czereśnie,no i oczywiście skorzystam z Twojego przepisu:)
fafiatko 20 czerwca
Przepysznie aromatyzowana!
Składniki
  • 2 kg czereśni
  • 1,5 l alkoholu 60%
  • 2 białe wytrawne wina
  • kilka goździków
  • 10 cm kory cynamonowej
  • sok z 2 cytryn
  • 0,3 kg cukru trzcinowego
  • kardamon 20 ziaren
Składniki