Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wykonania tej nalewki używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 262
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 81
...ale pyszny.
Odsłon: 355
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 158
Polecam.
Odsłon: 262
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 81
...ale pyszny.
Odsłon: 355
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Cieniutko obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z cytryn białą skórkę. Cytryny kroimy w cienkie plasterki, usuwamy pestki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, ugniatamy chwilę, by owoce puściły sok. Zalewamy mlekiem i alkoholem, dodajemy goździki i migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie.