Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gabi16
Owoce i nalewka

Składniki

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 0,5 l wódki czystej
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie

  1. Przyrządzanie:Z podanych składników otrzymujemy 0,7 nalewki. Brzoskwinie umyć wypestkować pokroić na połówki. wrzucić do słoja minimum 2 l. zasypując warstwami cukrem. Całość zalać wódką. Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące. Nalewkę zlewamy, a owoce są dobre do deseru i nie tylko.

Komentarze do przepisu (4)

qrdej 16 sierpnia 2009
I potem po wyjęciu owoców i przefiltrowaniu będzie nalewka, tak?
robertbaca 11 października 2009
i co dalej?
angel58 01 listopada 2009
ja robię to inaczej,zalewam owoce spirytusem i po kilku tygodniach odlewam nalewkę,gotuję cukier (kilogram... Czytaj całość »
ja robię to inaczej,zalewam owoce spirytusem i po kilku tygodniach odlewam nalewkę,gotuję cukier (kilogram cukru,1litr wody)z wodą przez kilka minut i tym syropem rozcieńczam nalewkę,jest wtedy taka likierowata,chodzi mi o konsystencję.odstawiam nalewkę jeszcze na miesiąc.oczywiście wody trzeba tyle aby nalewka nie była zbyt słaba procentowo,najlepiej wg własnego uznania.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 0,5 l wódki czystej
  • 0,5 kg cukru
Składniki