Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miętówka z Polesia"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 114
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 114
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Miętę starannie umyj i osusz. Pokrój na kawałki kilkucentymetrowej długości (ale możesz też użyć całych łodyżek, wtedy po przygotowaniu nie będzie konieczna wielokrotna filtracja).
Miętę włóż do dużego słoja, zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 dni (ale potrząsaj słojem). W tym czasie płyn powinien nabrać głębokiego, zielonego koloru. Następnie przecedź.
Zagotuj wodę z cukrem przez ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przestudź. Chłodny syrop wlej do słoja z miętowym alkoholem. Starannie wymieszaj, kilkakrotnie przefiltruj (np. przez złożoną gazę), po czym zlej do butelek.
Nalewkę można pić już po tygodniu, ale im dłużej poczekamy (3-4 tyg.), tym jest lepsza. Świetnie rozgrzewa, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.Źródło: Świat kobiety