Miętówka - nalewka z mięty

Miętówka - nalewka z mięty
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Nalewka to lepsze lekarstwo niż garść pigułek;)

Składniki

  • ok.25 gałązek mięty
  • 1kg cukru
  • 1 litr spirytusu lub 1,5l wódki
  • 1 litr wody

Przygotowanie

  1. Miętę dokładnie umyć i włożyć do wielkiego słoja. Zalać alkoholem i odstawić na ok.tydzień. Po upływie tygodnia otwieramy słój i tłuczkiem takim jak do tłuczenia ziemniaków, wyciskamy jeszcze liście mięty:) Musi nam dać jak najwięcej aromatu:)

  2. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy wystygnie, dolewamy do słoja i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie przelewamy do butelek, oczywiście przez gazę, tak aby nalewka była klarowna:)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 17 września 2012
Rozgrzewająca taka miętóweczka,chyba się na nią skuszę.Pozdrawiam
Afrulu 23 września 2012
Jutro idę w góry po mięte i biorę się za tą nalewkę,na zimę jak znalazł :) ode mnie 5,dzięki.
Georg 12 grudnia 2013
Maleńka uwaga. Miętówkę robię od lat. Jeśli zalejesz miętę czystym spirytusem i przetrzymasz tydzień czasu... Czytaj całość »
Maleńka uwaga. Miętówkę robię od lat. Jeśli zalejesz miętę czystym spirytusem i przetrzymasz tydzień czasu to ją "przypalisz". Spalone blaszki liściowe zaczną się odrywać od liści i utworzą osad, oraz powstanie goryczkowaty, niezbyt przyjemny posmak. Zalanej mięty nie należy przetrzymywać dłużej niż 48 godzin, następnie dokładnie odcedzić przez sitko, bez używania tłuczka. Ja osobiście wyciąg spirytusowy mięty mieszam z syropem w stosunku 1:1 - otrzymana nalewka jest mocna ale tej "mocy" w ogóle się nie odczuwa. Poza tym jest to wyśmienity trunek, lubiany przez panie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok.25 gałązek mięty
  • 1kg cukru
  • 1 litr spirytusu lub 1,5l wódki
  • 1 litr wody
Składniki