masala chai - herbata po indyjsku (uproszczona)

masala chai - herbata po indyjsku (uproszczona)
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ines
rozgrzewająca herbatka w wersji uproszczonej

Składniki

  • herbata sypka 2- 3 kopiate łyżeczki
  • korzeń imbiru ok. 1cm/1-2cm
  • papryczka chili ok. 1cm kawałek
  • kardamon 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • cynamon 1/2 płaskiej łyżeczki (lub laska cynamonu)
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • mleko skondensowane słodzone ok. 2 łyżki
  • woda 2 szklanki

Przygotowanie

  1. Imbir zetrzeć na tarce, chili pokroić na 2-3 kawałki, wrzucić do garnka z resztą składników z wyjątkiem mleka, zalać zimną wodą, zagotować na małym ogniu i gotować jeszcze ok. 10 minut aby herbata się dobrze zaparzyła, dodać skondensowane mleko i gotować jeszcze ok. 5 minut. Podawać gorące po wcześniejszym przelaniu przez sitko.

Składniki
  • herbata sypka 2- 3 kopiate łyżeczki
  • korzeń imbiru ok. 1cm/1-2cm
  • papryczka chili ok. 1cm kawałek
  • kardamon 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • cynamon 1/2 płaskiej łyżeczki (lub laska cynamonu)
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • mleko skondensowane słodzone ok. 2 łyżki
  • woda 2 szklanki
Składniki