Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym

Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Miałem różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie pomidorowym. Wybrałem w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawym opinii naszej "M.G. ) Ciekawym opinii.

Składniki

  • 400 g mrożonych małży
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny i biały
  • natka pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • śmietana 36%
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Pokroiłem cebulę i szalotkę w kostkę. Wrzuciłem na rozgrzane masło na patelni. Włożyłem małże. Smażyłem mięsem do patelni .
    Usmażyłem cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino. Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym. Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 06 listopada 2019
Przepyszne <3
konhambos 29 listopada 2019
Jestem zaskoczona, ze sa wszedzie dostepne, gdyz hodowane sa tylko wlasciwie w jednym miejscu na Pld. Wyspie.... Czytaj całość »
Jestem zaskoczona, ze sa wszedzie dostepne, gdyz hodowane sa tylko wlasciwie w jednym miejscu na Pld. Wyspie. Gdy mieszkalam w Auckland, czesto jedzilam na Wyspe Poludniowa, bo tylko tam byly dostepne swiezutkie. Sa pyszne, a Maoryci twierdza, ze maja mnóstwo wlasciwosci lecznicznych.
Z takim sosikiem na pewno smakowaly :)
gochna55 01 grudnia 2019
Coś zostało ? Jeśli smakowały tak, jak wyglądają na zdjęciu to BYŁY PYSZNE ! Zostawiam kciuka i zabieram... Czytaj całość »
Coś zostało ? Jeśli smakowały tak, jak wyglądają na zdjęciu to BYŁY PYSZNE ! Zostawiam kciuka i zabieram przepis - muszę wypróbować :):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mrożonych małży
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny i biały
  • natka pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • śmietana 36%
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
Składniki