Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje raczej jak wino truskawkowe ale jest trochę mocniejsze dzięki dodatkowi wódki. Ma piękny kolor i jest ekspresowy w wykonaniu :-). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie alkohole, proponuję dodać więcej cukru, nam takie proporcje w zupełności wystarczą :-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Do słoika wrzucić pokrojone na pół i pozbawione szypułek truskawki. Wino podgrzać, ale nie gotować. Ciepłym winem zalać truskawki, zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin (można dłużej).
Po tym czasie przelać płyn do garnka, a truskawki wycisnąć (przez gazę), żeby dały jak najwięcej soku. Dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, tylko tak długo, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić i poczekać aż wystygnie. Do zimnej nalewki dodać wódkę i przelać do butelek. Wyszło mi ok. 1,5l. Odstawić jeszcze na dzień lub dwa, chociaż można pić od razu, jeśli ktoś nie ma tyle cierpliwości :)