Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Orzeźwiający napój idealny na ciepłe dni. Jak na dworze jest bardzo gorąco można wrzucić do lemoniady kilka kostek lodu i plasterków cytryny.

Składniki

  • Rabarbar - 2 szkl. (pokrojonego na kawałki)
  • Truskawki - 2 szkl. (pokrojonych na kawałki)
  • Kurkuma - szczypta
  • Cynamon - szczypta
  • Cukier trzcinowy - 7 łyżek
  • Woda - 3 litry

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, posypujemy kurkumą i cukrem trzcinowym. Wszystko podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając (by rabarbar się nie przypalił). Smażymy do momentu aż rabarbar puści sok a cukier się roztopi. Całość zalewamy wodą i dodajemy truskawki. Gotujemy ok. 10 minut. Pozostawiamy do schłodzenia. Przelewamy do szklanek, dekorujemy truskawką, miętą. Możemy dodać kostki lodu i plasterki cytryny.

Składniki
  • Rabarbar - 2 szkl. (pokrojonego na kawałki)
  • Truskawki - 2 szkl. (pokrojonych na kawałki)
  • Kurkuma - szczypta
  • Cynamon - szczypta
  • Cukier trzcinowy - 7 łyżek
  • Woda - 3 litry
Składniki