Lemoniada z pysznogłówki

Lemoniada z pysznogłówki
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
W ostatni weekend miałam być na Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, gdzie lemoniada z pysznogłówki jest zupełnie zwyczajnym napojem. To tam po raz pierwszy spróbowałam tej smacznej lemoniady kwiatowej, choć już wcześniej wiedziałam, że monarda (zwana inaczej pysznogłówką lub bergamotką) jest kwiatem jadalnym. Można nią aromatyzować napoje zimne i gorące, dodawać do lemoniad, herbatek, sporządzać syropy. Można pysznogłówkę używać na świeżo, a także przygotować susz na zimę. Niestety – nie udało mi się dojechać do Dobrzycy na festiwal. Nie miałam więc okazji, by spotkać się ze znajomymi, nie było mi też dane ponownie spróbować zaskakująco pysznych kwiatów – kwaśnej begonii, mięsistych liliowców, pachnących róż. Lemoniada z pysznogłówki również znalazła się poza moim zasięgiem, więc na pociechę postanowiłam zrobić ją sobie sama.

Składniki

  • 12-15 świeżych kwiatów pysznogłówki dowolnej odmiany (całe główki)
  • 3 gałązki mięty, najlepiej również z kwiatami
  • 4 litry wody z filtra lub przegotowanej i ostudzonej, ale uwaga – warto część zastąpić lodem
  • pół łyżeczki kwasu cytrynowego lub askorbinowego (użyłam tego drugiego)
  • 1 ekologiczna cytryna ze skórką, ale bez pestek
  • około 2 łyżki miodu, a właściwie – do smaku (nie warto jednak robić bardzo słodkiego napoju, bo taki lekki, ziołowy przyjemnie s
  • opcjonalnie – trochę świeżych kwiatów lawendy albo wonnej róży

Przygotowanie

  1. Do dużego słoja wlej wodę, rozpuść w niej kwas cytrynowy lub askorbinowy (witaminę C). Do zakwaszonej wody wrzuć główki kwiatowe monardy i gałązki kwitnącej mięty.

  2. Dzięki dodatkowi kwasu kwiaty nie odbarwią się i będą ładnie wyglądać w słoju.

  3. Dorzuć do naczynia umytą i pokrojoną w plasterki cytrynę ze skórką oraz miód do smaku. Opcjonalnie możesz dorzucić lawendę, różę albo inne aromatyczne kwiatki/płatki. Niech się zioła macerują chociaż przez pół godziny, ale lepiej byłoby moczyć je dłużej.

  4. Z czasem lemoniada zyskuje coraz bardziej pełny, ziołowy smak.

  5. Lemoniadę podawaj po schłodzeniu w lodówce. U mnie miejsca brak na takie duże naczynie, więc sukcesywnie dorzucam do słoja kostki lodu.

  6. Lemoniada z pysznogłówki to idealny napój na upały, gdy trzeba dużo pić. Albo na imprezę w ogrodzie, na piknik, na grilla… Użyłam słoja z kranikiem, bo to bardzo ułatwia rozlewanie lemoniady do szklanek. Smacznego!

  7. Pamiętaj, że podczas upałów trzeba duuużo pić, ale niech to nie będą słodzone napoje gazowane, jak na przykład cola. O wiele lepsze są rozmaite domowe lemoniady i aromatyzowana woda.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 30 lipca
I tak właśnie trzeba: inspirować się smakami i odwzorować je po swojemu :)! Gratulujemy pięknego wykonania!
Dziękuję :)
Składniki
  • 12-15 świeżych kwiatów pysznogłówki dowolnej odmiany (całe główki)
  • 3 gałązki mięty, najlepiej również z kwiatami
  • 4 litry wody z filtra lub przegotowanej i ostudzonej, ale uwaga – warto część zastąpić lodem
  • pół łyżeczki kwasu cytrynowego lub askorbinowego (użyłam tego drugiego)
  • 1 ekologiczna cytryna ze skórką, ale bez pestek
  • około 2 łyżki miodu, a właściwie – do smaku (nie warto jednak robić bardzo słodkiego napoju, bo taki lekki, ziołowy przyjemnie s
  • opcjonalnie – trochę świeżych kwiatów lawendy albo wonnej róży
Składniki