Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki w wykonaniu, orzeźwiający napój, który doskonale gasi pragnienie w ciepłe dni.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 50
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 50
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Kilka listków melisy odłożyć do dekoracji. Resztę liści drobno pokroić, zasypać cukrem, zalać 100 ml wody gazowanej i dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. W czasie mieszania dociskać liście melisy do krawędzi naczynia, aby wydobyć z nich aromat.
Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Odkroić trzy plasterki z jednej cytryny do dekoracji, a z reszty i drugiej cytryny wycisnąć sok.
Przecedzić wodę z melisą przez sitko, by pozbyć się listków i wymieszać w dzbanku z resztą wody i sokiem cytrynowym.
Lemoniadę można udekorować patyczkiem szaszłykowym z nabitymi plasterkami cytryny i listkami melisy.