Kwas z buraków i włoszczyzny - do picia

Kwas z buraków i włoszczyzny - do picia
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Gotowy kwas przygotowany w taki sposób smakuje niemal jak barszcz – gdyby go podgrzać, z łatwością udawałby zupę. Ale my nie będziemy go podgrzewać, żeby nie stracić jego probiotycznych właściwości.

Składniki

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • pół główki czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-2,5 litra wody, najlepiej miękkiej, jak do wszystkich kiszonek
  • 2-2,5 łyżki nierafinowanej soli
  • ewentualnie kilka łyżek poprzedniego zakwasu jako starter
  • 4-litrowy słój

Przygotowanie

  1. Wykonanie zakwasu bardzo szczegółowo opisałam już we wcześniejszych wpisach, nie będę Was więc zanudzać powtórkami. W wielkim skrócie napiszę tylko, że warzywa należy umyć, obrać (obierek nie wyrzucać), pokroić wedle uznania, ale najlepiej w plastry, wszystko wraz z przyprawami umieścić w 4-litrowym słoju.

  2. Zalać letnią solanką wykonaną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Można zaszczepić odrobiną poprzedniego zakwasu. Na tę ilość warzyw potrzeba 2-2,5 litra zalewy.

  3. Słoik nakryć gazą i pamiętać o mieszaniu nastawu dwa razy dziennie – nie należy mieszać aż do dna, wystarczy poruszyć wierzchnią warstwę, żeby zanurzyć wypływające składniki i uniemożliwić powstanie pleśni. Pojawienie się pianki na powierzchni oznacza początek burzliwej fermentacji.

  4. Pozostawić w cieple na około tydzień, po czym odcedzić i gotowy kwas przechowywać w chłodzie, a kiszone buraki przeznaczyć na surówki i inne potrawy. Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje.

Składniki
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • pół główki czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-2,5 litra wody, najlepiej miękkiej, jak do wszystkich kiszonek
  • 2-2,5 łyżki nierafinowanej soli
  • ewentualnie kilka łyżek poprzedniego zakwasu jako starter
  • 4-litrowy słój
Składniki