kremowa czekolada do picia

kremowa czekolada do picia
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MonCheri
Aksamitna czekolada, zmrożona latem, na ciepło w zimie, pyszna, łatwa w przygotowaniu:)

Składniki

  • mleko, ok. 75ml
  • śmietanka 12% (płynna), ok.50ml
  • masło (ja użyłam margaryny Kasi), łyżeczka
  • cukier waniliowy, łyżeczka
  • cukier brązowy lub biały, dwie płaskie łyżeczki
  • żółtko, 1
  • budyń śmietankowy lub czekoladowy, łyżeczka
  • kakao gorzkie, łyżeczka

Przygotowanie

  1. do garnka (na małym ogniu), wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy cukry żółtko, masło, energicznie mieszamy, wlewamy odrobinę mleka do szklanki, tak by rozpuściła się łyżeczka proszku budyniowego, tak przygotowany płyn wlewamy do garnka, mieszając. Gdy osiągniemy lekko gęstą konsystencję, dosypujemy kakao, mieszamy. Gotujemy minutę, deser gotowy:)

Komentarze do przepisu (2)

Goblinek 28 lipca 2010
Bardzo podoba mi się twój przepis, gęsta i słodka czekolada to jest to.
annawk 29 lipca 2010
też robię czekoladę ( na gorąco z chilli) , jednak zupełnie inaczej - czas wypróbować Twój przepis
Składniki
  • mleko, ok. 75ml
  • śmietanka 12% (płynna), ok.50ml
  • masło (ja użyłam margaryny Kasi), łyżeczka
  • cukier waniliowy, łyżeczka
  • cukier brązowy lub biały, dwie płaskie łyżeczki
  • żółtko, 1
  • budyń śmietankowy lub czekoladowy, łyżeczka
  • kakao gorzkie, łyżeczka
Składniki