Kompot z truskawek do obiadu (klasyczny)

Kompot z truskawek do obiadu (klasyczny)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dzisiaj banalnie prosty, tradycyjny przepis na kompot. Sezon truskawkowy trwa i grzechem byłoby nie skorzystać z dostępności tych pysznych owoców. Tak więc zapraszam Was właśnie na kompot truskawkowy.

Składniki

  • świeże truskawki 700g
  • cukier 4 łyżki
  • woda 1.2 litra

Przygotowanie

  1. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia.
    Do gotujących się truskawek dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, następnie studzimy i przelewamy do dzbanka.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 10 czerwca 2018
Taki dobry kompot to zawsze kojarzy mi sie z dziecinstwem :)
konhambos 11 czerwca 2018
ma piekny kolor!
GREGORHSPEED 13 czerwca 2018
Już czuję ten smak <3 a ten kolor <3 Prawdziwie truskawkowy ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeże truskawki 700g
  • cukier 4 łyżki
  • woda 1.2 litra
Składniki