Kompot z tarniną

Kompot z tarniną
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Kompot z suszonych owoców tarniny i jabłek. Tarnina ma wiele zalet leczniczych, stosuje się ją do robienia przetworów oraz nalewek. Jest lekiem na biegunkę, wzmacnia odporność organizmu. Herbatka z tarniny doskonale sprawdza się w przypadku schorzeń nerek, pęcherza moczowego, czy problemów z przewodem pokarmowym. Poza tym obniża ciśnienie i powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Świeży owoc warto przemrozić lub ususzyć.

Składniki

  • 100 g. ususzonej tarniny
  • 1 kg, jabłek
  • 2 ziarna kardamonu
  • 5 goździków
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać, wrzucić na wrzątek z owocami tarniny, goździkami, kardamonem. Gotować, aż owoce zmiękną, następnie posłodzić.



    Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2020
Super :)
Składniki
  • 100 g. ususzonej tarniny
  • 1 kg, jabłek
  • 2 ziarna kardamonu
  • 5 goździków
  • 6 łyżek cukru
Składniki