Kompot z suszu

Kompot z suszu
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Afrulu
Pyszny kompot o niepowtarzalnym smaku nie tylko na wigilijną kolację.

Składniki

  • suszone figi,śliwki,morele,jabłka,gruszki,po, 15dkg.
  • rodzynki i żurawina, 15dkg.
  • cytryna,laska cynamonu,kilka gożdzików
  • pół szklanki cukru lub 2-3łyżki miodu.

Przygotowanie

  1. Owoce opłucz. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (garnku, a nawet wiaderku) zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę. Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce i cukru ugotuj syrop z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki cytrynowej. Wlej do owoców (wcześniej usuwając skórkę cytrynową), wymieszaj. Kompot ewentualnie przypraw sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Podawaj bardzo zimny. Oczywiście nie trzymam się tak ściśle przepisu,można w nim wiele zmienić zgodnie ze swoimi upodobaniami i smakiem oraz ilością.Robiłam go w ubiegłym roku i wszystkim bardzo smakował...jest przepyszny.

Komentarze do przepisu (2)

Nukleon 22 grudnia 2012
Bardzo lubię kompot z suszu .Gotuję w podobny sposób.
Konto usunięte 23 grudnia 2012
Moja żona robi inaczej kompot, ale Twój przepis bardzo mi się podoba, a najbardziej to wiaderko:-) WESOŁYCH... Czytaj całość »
Moja żona robi inaczej kompot, ale Twój przepis bardzo mi się podoba, a najbardziej to wiaderko:-) WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Składniki
  • suszone figi,śliwki,morele,jabłka,gruszki,po, 15dkg.
  • rodzynki i żurawina, 15dkg.
  • cytryna,laska cynamonu,kilka gożdzików
  • pół szklanki cukru lub 2-3łyżki miodu.
Składniki