Kompot z suszu

Kompot z suszu
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kompot z suszu jest doskonałym napojem zarówno na ciepło jak i na zimno . Cudownie smaczna esensja suszonych owoców a równocześnie ukojenie dla układu trawiennego . Przyjęło się , że kompot z suszu podawany jest na Święta Bożego Narodzenia . Ja robię go również w jesienny czy zimowy czas .

Składniki

  • * Suszone jabłka * Suszona żurawina
  • * Suszone śliwki * Goździki około 5 na 4 litry wody

Przygotowanie

  1. Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku .

    Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu
    Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody .

    Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia.

    * Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić - co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne .

    * Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak .

    * Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie .

    Polecam
    Małgośka w Kuchni .

Składniki
  • * Suszone jabłka * Suszona żurawina
  • * Suszone śliwki * Goździki około 5 na 4 litry wody
Składniki