Kompot z suszu

Kompot z suszu
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kudlata_ak
Idealny na wigilijną kolację.

Składniki

  • 250 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • Sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 300 g suszonych jabłek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie

  1. Owoce płuczemy szybko w wodzie i wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc.

  2. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze pokojowej.

Składniki
  • 250 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • Sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 300 g suszonych jabłek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 3 łyżki cukru brązowego
Składniki