Kompot z suszu

Kompot z suszu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Dzisiaj chciałabym Was zaproponować kompot z suszu. Taki kompot z suszonych owoców zawsze pojawia się na moim wigilijnym stole, a jego smak nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Możemy oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki suszonych owoców. Jeżeli jednak, tak jak ja, zdecydujecie się sami dobrać owoce i dodatki, to wzbogacicie smak kompotu o swoje ulubione aromaty. A oto moja propozycja:

Składniki

  • 100g suszonych gruszek
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 suszonych fig
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków

Przygotowanie

  1. Na początku wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka. Zalewam je gorącą wodą i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wtedy będę miała pewność, że mój kompot będzie esencjonalny i intensywny w smaku.

  2. Garnek z kompotem stawiam na malutkim gazie i doprowadzam do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsypuję cukier, dodaję cynamon i goździki. Wszystko delikatnie mieszam i gotuję około pół godziny, aż owoce będą mięciutkie i słodkie.

  3. Ja nie przecedzam kompotu z suszu. Podaję go na zimno, a gdy nalewam do szklanek, sporo owoców do nich wpada. Bardzo lubię wyjadać je później łyżeczką.

    Oprócz niezwykłego smaku, kompot z suszu ma jeszcze jedną zaletę – wspomaga trawienie, co podczas świątecznego łasuchowania jest bardzo mile widziane :)

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 16 grudnia 2014
Taki kompot z suszonych owoców - to smak, który zawsze kojarzy mi się również z Wigilią od dzieciństwa :-) i... Czytaj całość »
Taki kompot z suszonych owoców - to smak, który zawsze kojarzy mi się również z Wigilią od dzieciństwa :-) i nigdy go nie może zabraknąć na Święta :-). Pozdrawiam :-).
Składniki
  • 100g suszonych gruszek
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 suszonych fig
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków
Składniki