Kompot z jabłek

Kompot z jabłek
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: balbinka568
Według przepisu babci. Przepis na 5 słoików litrowych.

Składniki

  • -Jabłka - 2 kg
  • -Goździki - 10 szt
  • -Syrop (zagotowana woda z cukrem)

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wyciąć gniazda.

  2. Wkładać do słoików (wcześniej umytych) do połowy.
    Do każdego słoika włożyć po 2 goździki i zalać syropem.

  3. Słoiki zakręcić i włożyć do garnka z wodą (dno garnka wyłożyć ściereczką).
    Gotować około 10 minut.

  4. Po zagotowaniu wyciągnąć i odwrócić do góry dnem.
    Pozostawić tak na 10 minut.

  5. Kompot przechowywać w zimnym zaciemnionym pomieszczeniu.

Składniki
  • -Jabłka - 2 kg
  • -Goździki - 10 szt
  • -Syrop (zagotowana woda z cukrem)
Składniki